nabíjanie_logo

Aký je stav nabíjania elektromobilov v roku 2021?

(Stručný základný prehľad, hlavne SK)

(aktuálnosť článku – 11/2021,ale aj
v roku 2022 som dačo málo dopisoval)
Návrat na hlavnú stránku

Prečo tento článok vznikol?

Neustále (len tak pre zaujímavosť) sledujem nielen dianie okolo elektromobility, ale aj stav nabíjacej infraštruktúry a teda možnosti nabíjania. Keďže asi nekúpim tak skoro elektromobil s dojazdom 400km+, tak o tom chcem mať prehľad. Aby som sa dakde (hlavne tu po SK) odviezol na prípadnom svojom, či aspoň požičanom elektro aute ktoré bude mať asi dojazd 100 - 250km. A teda, keď už si ten prehľad držím, tak prečo sa oň nepodeliť a nesprehľadniť (si) to do jedného súvislého článku... Všetky informácie čo o tom mám vložím sem a budem ich aj pre tento rok aktualizovať.

Nečakajte tu dajaké analýzy služieb, technických vecí a podobne. Bude tu naozaj len základný prehľad možností na občasný možný výlet s elektrickým vozidlom. A aj popis nabíjania je taký "laický", tak aby bol zrozumiteľnejší pre bežných užívateľov, nie technický ako na technických fórach. Toto má byť článok skôr pre začínajúcich elektromobilistov, čo občas na výlete (či na cestách za povinnosťami ktoré sú mimo dojazd vozidla) budú potrebovať nabiť. Alebo pre laikov ktorí o elektro aute uvažujú a o nabíjaní nevedia nateraz nič... Nie rozširujúce školenie pre expertov v tomto obore.

Aké sú vlastne možnosti nabíjania?

Stručne a len tak všeobecne (skôr pre úplných laikov).

Nabíjanie rozdeľujeme podľa typu:

A aj podľa rýchlosti:

Ešte si treba dať pozor na typ konektora na aute!

V EU je dnes ako štandard braný konektor Mennekes - Type 2 pre AC a konektor CCS(2) pre DC. Vyskytuje sa tu ale aj japonský systém - Yazaki (pre AC, ale existuje aj redukcia na Typ 2) a ChaDeMo (pre DC - tu žiadna redukcia neexistuje! Ale objavili sa špeciálne AC/DC meniče, asi na 22kW, len to stojí nemalé peniaze...). Používajú ho staršie, ale paradoxne aj nové modely značky Nissan. Nabíjačiek s týmto DC konektorom je nateraz dosť, budúcnosť si netrúfam odhadnúť. A na starších Teslách boli tiež konektory staršieho typu, ale tam sa to dá dajako riešiť.
ac / dc konektory

Zopár myšlienok ako to nabíjanie funguje v praxi, čo od toho čakať (respektíve koľko na tých nabíjačkách budete čakať 🙂):

(aby bola predstava o spotrebe - úsporne malým autom to ide okolo 10-12kWh/100km, bežne - rezko do 15, väčšie kusy jazdia úsporne okolo 15, po diaľniciach aj 20-23, treba si to zistiť pre konkrétny model)

Kde nájdem verejné nabíjacie stanice?

Keď chcete dakde nabíjať, tak musíte nájsť nabíjačku... Je niekoľko spôsobov ako na to (časom si človek po okolí urobí dostatočný prehľad a toto už dajako nerieši).

A ako je to s prípadnou obsadenosťou / voľnom na nabíjačke, či jej nefunkčnosťou?
Tak to sa dá dozvedieť z aplikácií (prípadne máp) poskytovateľov, občas aj z tých hore spomenutých služieb. A taká zaujímavosť o tomto - klasický nabíjací stojan to je hlavne stojan s jedným DC konektorom ChaDeMo, jedným DC konektorom CCS a jedným AC konektorom. Ak sa obsadí ten AC konektor, tak DC sú voľné ešte. Ale ak sa obsadí dajaký DC tak minimálne na ABB nabíjačkách (ZSE), ale asi aj na iných, sa automaticky blokne aj ten druhý DC konektor, voľný zostáva teda už iba AC. Ale niektoré nabíjačky umožňujú zdielanie aj tých dvoch DC konektorov a AC k tomu. Treba s tým rátať. Aplikácia od ZSE toto ukazuje korektne - obsadil som jeden DC, a oba boli hneď v stave obsadené.

"Globálny" prehľad nabíjačiek umožňujú napríklad tieto služby, stránky, či aplikácie:

Základný prehľad poskytovateľov nabíjania na SK.

Dvaja najväčší hráči + dajaký menší poskytovatelia. Oplatí sa preskúmať aj cenníky, ak sa ich verejné nabíjačky využívajú častejšie tak sa vyplatí už dajaký paušál...
Niektorí poskytovatelia umožňujú nabíjať aj čisto pomocou aplikácie, ani kartička netreba, občas sa ale vyžaduje čip alebo kartička. Ono to nabíjanie čisto pomocou aplikácie je rizikovejšie, čo ak stojan nemá práve konektivitu... S čipom to funguje aj tak. Niektorí poskytovatelia umožnia nabíjať aj jednorazovo bez potrebnej registráccie (vyššia cena).

(POZOR - pridal som ďalej do článku aj malé info o dajakých zmenách! Ak ťa to zaujíma hneď, tak priamy odkaz na zmeny.)

Ďalej tu je zopár lokálných nabíjačiek. Zaregistroval som že tu máme aj dajaké (prevažne AC) stojany na ktorých sa dá platiť pomocou aplikácie spoločnosti Polyfazer, a bude toho asi viac. Zberatelia kartičiek si prídu isto na svoje... 🙂

(Obrázok zobrazuje tri kartičky s ktorými tu na SK pokryjete komplet svoje potreby na občasné vozenie. Ani paušál nie je nutný, takže to že ich máte v peňaženke "len tak pre istotu na cestách" vás nič nestojí.)

zbierka kartičiek

A v neposlednom rade je tu sieť nabíjacích staníc pri rôznych prevádzkach našich väčších obchodných reťazcov - práve tu sa v budúcnosti očakáva nárast. Autá tam stoja, takže ideálne využiť ten čas na (aspoň) čiastočné nabitie... A môže to byť aj fajn bonus za nákupy, aj keď nateraz je to bonus aj bez nakupovania - sú prevažne zdarma. Občas sú to iba AC stĺpiky, ale niektorí prevádzkovatelia majú aj DC stanice.
Celkom fajn zoznam nabíjacích miest pre Kaufland, Billa, Lidl a podobne vyšiel akurát na serveri Môjelektromobil.sk - https://www.mojelektromobil.sk/nabijacie-stanice-obchodne-retazce-plany-na-rok-2022/.

Malá aktualizácia - 08/2022!

Stalo sa zopár zaujímavých vecí, hlavne tu na SK, tak to sem poznačím:

A ako na to u našich "susedov" a ďalej?

Niekde sa oplatí miestny poskytovateľ, niekde v pohode stačí globálny EU poskytovateľ (ak tam je), a v Maďarsku ste napríklad s Mol Plugee ako doma... No a v neposlednom rade je tu roaming tých našich poskytovateľov (keď už máte ich kartičku pravda...). Neskúmal som ešte ani detailne platenie / potrebné registrácie pre jednotlivých tu spomenutých poskytovateľoch. Občas to ide využiť aj jednoducho pomocou jeho aplikácie, registrácie v nej (a asi aj pridania karty), občas môžu na aktiváciu nabíjania ale vyžadovať čip! K tejto téme nemám dajaký extra prehľad, tieto informácie tu sú iba taký základ.

Celé to v poslednej dobe pomenili niektorí výrobcovia áut ktorý sa už spamätali a dávajú ku svojim autám vlastné nabíjacie služby (+ kartičky). Pomocou nich sa dá nabíjať zvyčajne v celej EU (a teda aj tu na SK) za ceny ktoré sa dajú akceptovať. A podporujú aj viacero prevádzkovateľov nabíjačiek v danej krajine... Takže je hodne starostí s registráciami ušetrených. Ale často je potrebné platiť paušál. Alebo, ako som zistil z podmienok a taríf od Škody - ceny sú hodne vysoké bez mesačného paušálu... V podstate tak odpadá iba starosť o to, komu patrí nabíjačka, ale využiť to (bez paušálu, občasne) má zmysel iba na nejakých nie častých jazdách do zahraničia. Tak isto to ide zjednodušiť pomocou niektorých služieb čo som spomenul vyššie (Plugsurfing, Chargemap a podobne).

Aktuálne čo viem podporujú vlastné nabíjacie služby / kartičky u nás tieto automobilky (ale neskúmal som to dajako podrobne, nebudú tu všetky):
- Volkswagen so svojou službou We Charge.
- Kia so svojou službou KIA Charge.
- Hyundai so svojou službou Charge myHyundai.
- Mercedes so svojou službou Mercedes me Charge.
- BMW so svojou službou BMW Charging.
- Škoda so svojou službou Powerpass.

A čo sa týka toho spomenutého roamingu:
- GreenWay bližšie info na tomto odkaze. Majú rôzne ceny, na tom odkaze sa to dá preveriť aká konkrétna bude podľa krajiny a konkrétneho poskytovateľa tam. Prekvapili ma vcelku prijateľné ceny, aj pri základnom nulovom paušále. Na dajaký výlet raz za čas je to v pohode, v rámci toho že som bez starostí...
- ZSE Drive informácie o svojom roamingu v zahraničí majú na svojej stránke vo FAQ časti. Na rozdiel od GreenWay majú cenovú politiku inak - platí sa za hodinu nabíjania!!
POZOR na jeden zaujímavý fakt - v zahraničí potrebujete na spustenie nabíjania vo vôčšine pŕipadov kartičku, nestačí iba aplikácia! Takže si ich na dovolenku nezabudnite doma...

A poďme na samotný prehľad:

EU:

- Ionity - ako som spomenul, je to globálny poskytovateľ pre celú EU. Kartičky (teda registrácie) mnohých výrobcov áut, ktoré (konečne) začínajú poskytovať k elektrickým autám, idú práve na ich službách v rámci EU. Ale v pohode ide použiť aj pre "ostatných užívateľov" - stačí použiť aplikáciu. Cena je ale až 0,79centov za kW na UFC DC (ak nie je registrácia), a to je veľa... Nič menej ako súčasť predplatených služieb je cena v pohode, hlavne ak sa toto riešenie často používa a zaplatí sa aj dajaký paušál.

Česko:

Maďarsko:

- Mol Plugee - tak ako na SK tak táto služba funguje aj v Maďarsku. Veľmi hustá sieť nabíjačiek, Mol je tam domáca firma...
A ďalšie informácie sú napríklad v tomto článku: https://www.mojelektromobil.sk/elektromobilom-do-madarska-v-roku-2022-tu-najdete-informacie/

Poľsko:

- GreenWay - je to ten istý poskytovateľ čo na SK! Takže stačí Sk registrácia a kartička.

Rakúsko:

Najskôr odkaz na jedno združenie, možno sa to hodí: elektromobilitaetsclub
Dvaja veľký poskytovatelia (s oboma má roamingové dohody GreenWay - RFID kartička na aktiváciu nabíjania nutná!):

Slovinsko, Chorvátsko:

Viac informácií o tom ako je to po cestách do Chorvátska nájdete v tomto článku: https://www.mojelektromobil.sk/elektromobilom-na-dovolenku-do-chorvatska-v-roku-2022/

Nemecko:

- EnBW - odkaz, mapa je tam k dispozícii
Odporúčaný poskytovateľ pre tých čo jazdia do Nemecka, podľa mapy má staníc dosť... Stačí aplikácia v mobile (na tej stránke je hneď na ňu odkaz), ba dokonca pri žiadosti o vydanie kartičky do zahraničia sú problémy, takže "treba používať iba aplikáciu!".
Prípadne aj Plugsurfing služba tam má výbornú podporu vraj, no a majitelia áut z nemeckej produkcie s vlastnými kartičkami (od výrobcu auta) sú tam v pohode pravda...

Ďalšie krajiny som neskúmal (a že ich ešte v Európe máme...).

Zdá sa vám to celé dajaké zložité?

Aplikácie...

(Obrázok ukazuje nainštalované aplikácie v mobile užívateľa elektro auta... 🙂)

No, nie je to úplne najintuitívnejšie a "bez starostí", ale v praxi to nie je také zlé... Elektro auto je najvhodnejšie ako auto do mesta a okolia (respektíve do rádiusu svojho dojazdu). Ak máte doma prístup aspoň k zásuvke, tak nič z tohoto tu popísaného nepotrebujete... Iba ten nabíjací modul čo bol k autu s koncovkou na 230V. Ak jazdíte častejšie (aj viac krát cez deň) tak možno dajaký 11kW Wallbox treba dokúpiť do 400V zásuvky a je to (bohužiaľ kvalita stojí nad 400Eur!). Prečo kúpiť WallBox som popísal vyššie. Pre okolie mimo dojazd vám stačí jedna registrácia (možno dve) ak by bolo treba dajaké DC občas. Tých pár nabíjačiek si nájdete v apkách poskytovateľov a pohoda. Tu na západe Slovenska ich majú všetci poskytovatelia dosť...

Ak sa jazdí po celej SK tak ZSE, GreenWay, Mol Plugee a Ejoin pokryjú s istotou všetky potreby (a prejazdíte tak celé Slovensko aj so starším autom s dojazdom len nad 100km). Ak sa jazdí autom s dojazdom 300-400km tak určite to vykryje aj jeden poskytovateľ.

Zahraničie už je horšie. Zlepšilo sa to, ale stále to je trochu komplikácií občas. Ale nie je problém sa dozvedieť na rôznych fórach aká je tam aktuálna situácia, čo je najvýhodnejšie pre danú krajinu a podobné rady skúsených užívateľov elektro áut, ktorí už bežne dnes jazdia po Európe. Ak máte šťastie a auto "slušnej značky" tak môžete mať k nemu už spomenutú kartičku + službu priamo od predajcu a tým pádom vybavenú väčšiu časť Európy. Prípadne to raz za rok prežijete na Ionity staniciach - zaplatíte trochu viac, ale máte ich dosť všade a sú rýchle.

menu Menu